Pages

02 October, 2014

Contoh Eksperimen

Menentukan nilai tenaga setiap sampel makanan.


Perancangan Eksperimen
Pemeriksa


Penyataan masalah: Bagamanakah ……………………………… dalam kacang tanah dan 
kacang gajus?

Hipotesis: …………………………….. dalam kacang gajus lebih ……………… berbanding kacang tanah.

Pemboleh ubah :

Dimanipulasi: …………………………………………
Bergerak balas: Nilai t……………. // suhu …………… air suling
Dimalarkan: J………. air suling//suhu …………. air suling

Radas dan Bahan:

Kacang t……………, kacang g…………, air s……………., plastisin, tabung didih, silinder penyukat, mancis, jarum tenggek, pengadang angin, kaki retort, pembaris, penimbang e………………, t………………….. dan kapas.

Prosedur:

1. Ukur dan catat jisim kacang tanah.
2. Tuangkan dengan 20 cm3 air suling.
3. Tabung didih dengan termometer yang ditetapkan didalamnya, diapitkan bersama-sama pada kaki retort.
4. Sumbatkan kapas di permukaan tabung didih agar suhu persekitaran tidak mempengaruhi suhu dalam tabung didih.
5. ………………………………………….. dalam tabung didih diukur dan dicatatkan menggunakan termometer.
6. Cucuk kacang tanah tersebut dengan jarum tenggek dan diletakkan pada plastisin di bawah tabung didih pada jarak 2 cm.
6. Radas yang siap dipasang ini perlu di lingkungi dengan pengadang angin agar tiada gangguan semasa api membakar kacang itu nanti.
7. K………………. t…………. dibakar sehingga kesemuanya hangus.
8. Sukat dan rekod bacaan akhir ………………………………………. menggunakan termometer.

8. Ulang langkah 1 hingga 8 sebanyak tiga kali untuk mendapatkan bacaan purata.
9. Gantikan kacang tanah dengan menggunakan …………………………. Langkah 1 hingga 8 diulang.
10. …………………………….. kacang tanah dihitung dengan menggunakan formula berikut:

Nilai tenaga= 4.2 × jisim air suling × perubahan suhu 
                 jisim sampel makanan
Persembahan Data:






Sampel makanan
Kacang tanah
Kacang gajus
Jisim air (g)


Jisim sampel makanan (g)


Suhu awal air suling (0C)


Suhu akhir air suling (0C)


Perubahan suhu (0C)


Nilai tenaga (kJ g-1)


 


01-PM 3M


02-HP 3M


03-PU 3M




04-BR 3M



05-PR 3M

K1-PBR
K2-PUD
K3-PUB     PR
K4-PUM
K5-LBJ














06- PD 2M