Menentukan
nilai tenaga setiap sampel makanan.
Perancangan Eksperimen
|
Pemeriksa
|
|||||||||||||||||||||
Penyataan
masalah:
Bagamanakah ……………………………… dalam kacang tanah dan
kacang gajus?
Hipotesis: …………………………….. dalam
kacang gajus lebih ……………… berbanding kacang tanah.
Pemboleh ubah :
Dimanipulasi:
…………………………………………
Bergerak
balas: Nilai t……………. // suhu …………… air suling
Dimalarkan:
J………. air suling//suhu …………. air suling
Radas dan Bahan:
Kacang
t……………, kacang g…………, air s……………., plastisin, tabung didih, silinder penyukat,
mancis, jarum tenggek, pengadang angin, kaki retort, pembaris, penimbang
e………………, t………………….. dan kapas.
Prosedur:
1.
Ukur dan catat jisim kacang tanah.
2.
Tuangkan dengan 20 cm3 air suling.
3. Tabung didih dengan
termometer yang ditetapkan didalamnya, diapitkan bersama-sama pada kaki
retort.
4. Sumbatkan kapas di
permukaan tabung didih agar suhu persekitaran tidak mempengaruhi suhu dalam
tabung didih.
5. …………………………………………..
dalam tabung didih diukur dan dicatatkan menggunakan termometer.
6. Cucuk kacang tanah
tersebut dengan jarum tenggek dan diletakkan pada plastisin di bawah tabung
didih pada jarak 2 cm.
6. Radas yang siap
dipasang ini perlu di lingkungi dengan pengadang angin agar tiada gangguan
semasa api membakar kacang itu nanti.
7.
K………………. t…………. dibakar sehingga kesemuanya hangus.
8. Sukat dan rekod bacaan
akhir ………………………………………. menggunakan termometer.
8. Ulang langkah 1 hingga
8 sebanyak tiga kali untuk mendapatkan bacaan purata.
9. Gantikan kacang tanah
dengan menggunakan …………………………. Langkah 1 hingga 8 diulang.
10. …………………………….. kacang
tanah dihitung dengan menggunakan formula berikut:
Nilai tenaga= 4.2 ×
jisim air suling × perubahan suhu
jisim sampel makanan
Persembahan
Data:
|
01-PM 3M
02-HP 3M
03-PU 3M
04-BR 3M
05-PR 3M
K1-PBR
K2-PUD
K3-PUB PR
K4-PUM
K5-LBJ
06- PD 2M
|